«Εκ του θανάτου εις την ζωήν» – (Χριστοφόρος Κοντάκης 1948-2021).
Εκοιμήθη τα ξημέρωματα της 18ης Νοεμβρίου 2021, ο Καθηγητής Χριστοφόρος Κοντάκης, υπομένοντας επί έτη πολλαπλές ασθένειες, επιδεικνύοντας μοναδική υπομονή, αγόγγυστα, πάντα με την κατά Θεόν ελπίδα.
Κατάγονταν από τα μαρτυρικά χωριά της επαρχίας Βιάννου, Ηρακλείου Κρήτης και συγκεκριμένα από το Κεφαλοβρύσι.
Γόνος ιερατικής οικογενείας (ο παππούς του, πρωθιερεύς, διδάσκαλος και αρχιερατικός επίτροπος Βιάννου), τον γαλούχησε μαζί με τον Πρωτοπρεσβύτερο π.Ματθαίο Γιαγιαδάκη.
Ο Χριστοφόρος Κοντάκης, πτυχιούχος της Θεολογικής, Νομικής και Φιλολογίας του ΑΠΘ, με διδακτορικό στη Θεολογική και θέμα: «Η διδασκαλία των Πατέρων περί της Υπεραγίας Θεοτόκου και της οφειλομένης προς Αυτήν τιμής» υπήρξε ένας από τους μεγάλους Θεοτοκόλογους.
Μάλιστα, ο Καθηγητής Μάρκος Σιώτης μελετώντας το βιβλίο του «Εις την Θεοτόκον Συναγωγή Πατερικών Ωδών, Προσηγοριών και Επιθέτων» συγκινημένος του εκμυστηρεύθηκε ότι ήθελε να τον προτείνει για βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών.
Ο αγαπητός Χριστοφόρος, επί 40ετία υπηρέτησε τόσο τη Γενική όσο και την Εκκλησιαστική εκπαίδευση. Διετέλεσε Διευθυντής του 2ου Εσπερινού Λυκείου Θεσσαλονίκης, Υποδιευθυντής και μετά ταύτα Διευθυντής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της αυτής Ακαδημίας.
Από το 1984 έως το 2012 διετέλεσε επιμελητής εκδόσεως του επιστημονικού θεολογικού περιοδικού «Γρηγόριος ο Παλαμάς» ως και επιμελητής εκδόσεως 21 τόμων επιστημονικών συνεδρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Υπήρξε άριστος χειριστής της ελληνικής γλώσσας, με μοναδικό χάρισμα στη σύνταξη και κατανόηση-ερμηνεία κειμένων καθώς και άριστος ρήτορας από του ιερού άμβωνος της Εκκλησίας.
Tα τελευταία εκκλησιολογικά κείμενα που δημοσίευσε στο διαδίκτυο, πρόσφατα, περί της Αγιότητας των ιερών ναών και της Κανονικής τελέσεως της Αναστάσεως την 12η βραδυνή αποτελούν παρακαταθήκη- ομολογία Πίστεως.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε και τη μεγάλη του θλίψη ως προς τη μετα-Πατερική οδό, που ακολουθούν, εν πολλοίς, σήμερα, οι θεολογικές σπουδές στην Ελλάδα.
Το πλήθος των μαθητών του, επισκόπων και ιερέων, που διακονούν το ιερό θυσιαστήριο, μαζί με τους εν ασκήσει μονάζοντες, ας δέoνται υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.
Καλό Παράδεισο, αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ, Χριστοφόρε!
Συνάδελφοι & Φοιτητές σου..ekklisiaonline.gr