Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση ενός ιδιωτικού ορυχείου χρυσού στο δυτικό Σουδάν.
Όπως δήλωσε σήμερα (28/12) στο Reuters αξιωματούχος του ορυχείου, ο διευθυντής της κρατικής εταιρείας Sudanese Mineral Resources Company, Χαλέντ Νταχουέιγια, «31 πτώματα ανασύρθηκαν μετά την κατάρρευση ενός ορυχείου χρυσού στην τοποθεσία Εν Ναχούντ στην πολιτεία Δυτικό Κορντοφάν. Μόνο ένα άτομο ανασύρθηκε ζωντανό».
Το Σουδάν βρίσκεται σε τραγική κατάσταση τα τελευταία χρόνια και σχεδόν καθημερινά χάνουν τη ζωή τους άδικα αρκετοί άνθρωποι, καθώς συνεχίζεται μια κατάσταση αβεβαιότητας που επικρατεί εδώ και περίπου τρία χρόνια. Σε όλα τα δεινά έρχονται να προστεθούν εργατικά δυστυχήματα όπως αυτό.
Το 2019, έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία, ανατράπηκε ο δικτάτορας Ομάρ αλ Μπασίρ, υπό την πίεση των διαδηλωτών. Έκτοτε, η χώρα έχει περιέλθει σε οικονομική και πολιτική κρίση. Στις 25 Οκτωβρίου ένα στρατιωτικό πραξικόπημα βύθισε το Σουδάν ακόμη πιο βαθιά στην κρίση.
Εδώ και δεκαετίες οι υποδομές του Σουδάν είναι ελλιπείς, ενώ δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευθεί τα εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων που διαθέτει.
Εξάλλου, η χώρα φιλοξενεί σχεδόν 1,2 εκατομμύριο πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, το 68% των οποίων προέρχεται από το γειτονικό Νότιο Σουδάν, το οποίο ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το 2011.
Επίσης, στην αρχή του μήνα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) διευκρίνισε πως συνολικά τα 14,3 από τα 47,9 εκατομμύρια των Σουδανών και των προσφύγων στη χώρα -από τα οποία το 57% είναι γυναίκες και το 55% παιδιά- θα έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, «δηλαδή 800.000 άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με το 2021».