Την απώλεια μιας θρυλικής μορφής θρηνεί ο στίβος, καθώς πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο σφυροβόλος, Γιούρι Σέντιχ. Ο χώρος του κλασικού αθλητισμού είναι πιο φτωχός μετά την απώλεια του κορυφαίου σφυροβόλου όλων των εποχών, ενώ έφυγε από την ζωή και ο Γιάννης Θεωνάς.
Ο Σέντιχ κατέχει μέχρι και σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ με το 86.74μ. που είχε κάνει το 1986, ενώ ήταν αυτός που καθιέρωσε τη βολή με τρεις περιστροφές αντί για τέσσερις που επέλεγαν οι αθλητές μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70!
Λίγα λόγια..
Ο θρυλικός αθλητής, ο οποίος αγωνίστυηκε από το 1976 μέχρι το 1991 με τη Σοβιετική Ένωση κι από το 1992 ως το 1995 με την Ουκρανία κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976 και της Μόσχας το 1980, αλλά κι ένα ασημένιο στη Σεούλ το 1988.
Επίσης, έσπασε έξι φορές το παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ κατέκτησε χρυσά μετάλλια τόσο σε παγκόσμια (δύο), όσο και σε ευρωπαϊκά (ένα) πρωταθλήματα.
Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο Ιγκόρ Νικούλιν, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το θάνατο του.
Πέθανε ο αρχαιολόγος Γιάννης Τουράτσογλου
Πέθανε, σε ηλικία 81 ετών, ο αρχαιολόγος Γιάννης Τουράτσογλου, ο οποίος υπήρξε σπουδαίος νομισματολόγος και επιγραφολόγος, ενώ εχθές έφυγε από την ζωή ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο θρυλικός Εθνικάρας.
«Άνθρωπος με ξεχωριστή προσωπικότητα και ορμητικό λόγο, ο Γιάννης Τουράτσογλου διακρίθηκε σε όλη του τη σταδιοδρομία για τη συνέπειά του και τον επαγγελματισμό του.
Το έργο του, στο πεδίο της εξειδίκευσής του, ως νομισματολόγος, αλλά και στους τομείς της Επιγραφικής, της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό και αποτελεί πεδίο αναφοράς της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας», δήλωσε στο συλλυπητήριο μήνυμά της υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η κ. Μενδώνη ανέφερε στο μήνυμά της: «Η απώλεια του Γιάννη Τουράτσογλου προκαλεί οδύνη στα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Όλοι όσοι γνωρίζαμε τον Γιάννη Τουράτσογλου και είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μαζί του, θαυμάζαμε τη βαθιά του μόρφωση, την καλλιέργειά του, την παιδεία και την ευστροφία του. Αιχμηρός στις τοποθετήσεις του πολλές φορές, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στο οποίο μετείχε για πολλά χρόνια, ήταν η αφορμή για διεπιστημονικές συζητήσεις που διεύρυναν τους ορίζοντες όλων μας.
Άνθρωπος με ξεχωριστή προσωπικότητα και ορμητικό λόγο, ο Γιάννης Τουράτσογλου διακρίθηκε σε όλη του τη σταδιοδρομία για τη συνέπειά του και τον επαγγελματισμό του.
Το έργο του, στο πεδίο της εξειδίκευσής του, ως νομισματολόγος, αλλά και στους τομείς της Επιγραφικής, της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό και αποτελεί πεδίο αναφοράς της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Σε όλους όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του και μοιραστήκαμε τη φιλία του, θα μας λείψει πολύ».
Ποιος ήταν ο Γιάννης Τουράτσογλου
Γεννήθηκε το 1940 στη Θεσσαλονίκη από γονείς Κωνσταντινουπολίτες. Ο καθηγητής του Γεώργιος Μπακαλάκης τον μύησε στη νομισματική επιστήμη και ο Μανόλης Ανδρόνικος στην επιγραφική, τομείς τους οποίους υπηρέτησε πιστά. Λόγω της πολυγλωσσίας του υπηρέτησε ως διερμηνέας στη Σχολή Εθνικής Αμύνης.
Με υποτροφία Humboldt εκπόνησε στη Γερμανία, στο Saarbrucken, τη διδακτορική του διατριβή, με επόπτη καθηγητή τον P.R. Franke και θέμα «Η Νομισματοκοπία της Θεσσαλονίκης κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική Περίοδο». Το 1976 ανέλαβε τη θέση Εφόρου στο Νομισματικό Μουσείο, και από το 1994, τη Διεύθυνση του Μουσείου στο οποίο και αφοσιώθηκε με ιδιαίτερο ζήλο.
Επί των ημερών της διεύθυνσής του, ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της επανέκθεσης και εγκαινίασε το Νομισματικό Μουσείο, το οποίο μεταφέρθηκε από την Τοσίτσα στο Ιλίου Μέλαθρον, το Δεκέμβριο του 1998.
Παράλληλα εκτελούσε περιοδικά, χρέη Διευθυντή στο Επιγραφικό Μουσείο, όσο και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, του οποίου για δύο χρόνια είχε τη Διεύθυνση. Επί των ημερών του μάλιστα εγκανιάστηκε η έκδοση του περιοδικού «Το Μουσείον». Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών Επιτροπών και φορέων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
ΠΗΓΗ: athensmagazine.gr