Την τελευταία του πνοή άφησε ένας άνδρας από τσίμπημα σφήκας στα Τρίκαλα. Ο διευθυντής του Αλλεργιολογικού στο «Αττικόν» προειδοποιεί τους πολίτες που ενδεχομένως είναι αλλεργικοί, πως οι μέλισσες και οι σφήκες είναι επικίνδυνες και πρέπει να έχουν στις διακοπές αντίδοτο.
«Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας, αν κάποιος ανατρέξει στο διαδίκτυο θα δει τέτοια περιστατικά. Υπάρχουν και θάνατοι που δεν καταγράφονται, ειδικά σε αγρότες γιατί αν συμβεί ο θάνατος χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό το τσίμπημα μπορεί να μη καταγραφεί νεκροτομικά και να μην αποδοθεί.
Άρα είναι κάτι δυνητικά επικίνδυνο σε συγκεκριμένους συμπολίτες μας», δηλώνει ο διευθυντής της Αλλεργιολογικής Μονάδας του «Αττικόν», Ν. Μακρής.
Τεστ αντιμετώπισης
«Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί οφείλουν να έχουν μαζί τους σετ αντιμετώπισης. Ο κίνδυνος για τέτοιες αντιδράσεις έρχεται από τσίμπημα σφήκας, μελισσών. Κάποια θαλάσσια είδη μπορεί να τσιμπήσουν και να κάνουν αντίδραση που θα απλά θα επηρεάσει τις διακοπές», είπε ο κ. Μακρής, τονίζοντας πως ο κίνδυνος ελλοχεύει σε μέλισσες και σφήκες.
«Όσοι έχουν ιστορικό, δηλαδή τους τσίμπησε μέλισσα ή σφήκα και εκτός του σημείου που τους τσίμπησε έβγαλαν οτιδήποτε όπως μία κοκκινίλα ή εμφάνισαν δύσπνοια, σφύριγμα στην αναπνοή, πρέπει να έχουν μαζί τους σετ αντιμετώπισης», τόνισε.
Οι κινήσεις που θα κάνεις αν σε τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα
Εάν έχετε γνωστό ιστορικό σοβαρών αντιδράσεων σε τσιμπήματα εντόμων ή αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε σοβαρά συμπτώματα από εκείνα που αναφέρονται παραπάνω, καλέστε άμεσα έναν γιατρό ή τις Πρώτες Βοήθειες.
Προσδιορίστε αν το κεντρί είναι ακόμα στο δέρμα σας (αναζητήστε μια μικρή μαύρη κουκκίδα στο σημείο του τσιμπήματος) και αφαιρέστε το αμέσως όταν είναι ορατό στην πληγή.
Πολλοί γιατροί συστήνουν τη χρήση ενός σκληρού αντικειμένου, όπως μια πιστωτική κάρτα ή ένα μαχαίρι για να το σύρετε πάνω από την περιοχή και να αφαιρέσετε το κεντρί.
Το δηλητήριο της μέλισσας είναι στον σάκο του κεντριού, ο οποίος παραμένει στο δέρμα του θύματος και μπορεί να πάρει 2-3 λεπτά για να απελευθερώσει όλο το δηλητήριο. Έτσι η άμεση απομάκρυνση του κεντριού μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του τσιμπήματος.
Εφαρμόστε πάγο ή κρύες κομπρέσες στην περιοχή για να μειώσετε την φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.
Καθαρίστε την περιοχή με σαπούνι και νερό, στη συνέχεια εφαρμόστε μια κρέμα υδροκορτιζόνης για να μειώσετε τη σοβαρότητα της αντίδρασης.
Εναλλακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν μια πάστα φτιαγμένη από άψητο λιωμένο κρέας και νερό (το ένζυμο στο κρέας μπορεί να διασπάσει το δηλητήριο της μέλισσας) ή μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό.
Πάρτε ένα αντιισταμινικό, όπως η διφαινυδραμίνη σε μορφή ταμπλέτας ή/και κάποιο απλό αναλγητικό, όπως η ιβουπροφαίνη, ή ακεταμινοφαίνη για μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα τσιμπήματα στο στόμα ή την μύτη, ακόμα και σε άτομα που δεν είναι αλλεργικά σε τσιμπήματα μέλισσας, απαιτούν επείγουσα ιατρική περίθαλψη, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα που μπορεί να παρεμβαίνει με την αναπνοή.
ΠΗΓΗ: athensmagazine.gr