Εξαιρετικά είναι τα νέα ως προς τα εφόδια αντιμετώπισης του κορωνοϊού, με ορισμένα φάρμακα να είναι ικανά να τον εξαφανίσουν στο απόλυτο, όπως αυτό που έχουμε διαθέσιμο παντού στο σπίτι μας.
Έρευνα πανεπιστημίου της Χεβρώνα δείχνει ότι υπάρχουν συνολικά 18 φάρμακα που μπορούν να ανακόψουν σχεδόν κατά 100% την εξάπλωση της νόσου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Jerusalem Post».
Εάν τα φάρμακα αυτά περάσουν με επιτυχία τις κλινικές δοκιμές για τη νόσο COVID- 19, είναι πιθανό να παραμείνουν αποτελεσματικά για την καταπολέμηση διαφόρων μεταλλάξεων, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες.
Στο μεταξύ όμως αναφέρουν οι Times του Ισραήλ, τα φάρμακα που θα μπορούν να φρενάρουν την εξάπλωση της νόσου είναι τρία και στοχεύουν πρωτεΐνες που αλλάζουν λίγο μεταξύ των μεταλλάξεων.
Η ισραηλινή εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τρία υπάρχοντα φάρμακα που έχουν καλές προοπτικές ως θεραπείες COVID-19, αναφέροντας ότι έδειξαν υψηλή ικανότητα καταπολέμησης του ιού σε εργαστηριακές εξετάσεις.
Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους Times του Ισραήλ, «έδειξαν ότι τα φάρμακα μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από την επίθεση από τον ιό με σχεδόν 100% αποτελεσματικότητα, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδόν το 100% των κυττάρων επιβίωσαν παρά το ότι είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό», δήλωσε ο καθηγητής Ισαία Αρκίν, βιοχημικός του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα.
Αντιθέτως, υπό κανονικές συνθήκες, περίπου τα μισά κύτταρα θα είχαν πεθάνει ύστερα από δύο ημέρες μετά την επαφή με τον κορωνοϊό. Ο Αρκίν πρόσθεσε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα φάρμακα θα είναι ισχυρά έναντι των μεταλλάξεων.
Ο Ισραηλινός επιστήμονας, μέλος ενός κέντρου Εβραϊκού Πανεπιστημίου που ειδικεύεται στην χρήση υπαρχόντων φαρμάκων για άλλες θεραπείες, υποστήριξε ότι εξέτασε περισσότερα από τρεις χιλιάδες φάρμακα για την καταλληλότητά τους.
«Έχουμε το εμβόλιο, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στις δάφνες μας και θα ήθελα να δω αυτά τα φάρμακα να γίνουν μέρος του οπλοστασίου που χρησιμοποιούμε για την καταπολέμηση του κορωνοϊού», επισημαίνει ο Αρκίν εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι τα φάρμακα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά έναντι μελλοντικών μεταλλάξεων.
Κατά την αντιμετώπιση του SARS CoV 2, τρία φάρμακα -το darapladib, που αντιμετωπίζει επί του παρόντος την αθηροσκλήρωση, το φάρμακο για τον καρκίνο «Flumatinib» κι ένα φάρμακο για τον ιό ΗΙV- δεν στοχεύουν την ακίδα πρωτεΐνης.
Για το λόγο αυτό, τα φάρμακα αυτά, που στοχεύουν τους ιούς, είναι πιθανό να παραμείνουν αποτελεσματικά παρά τις μεταλλάξεις, υπογράμμισε ο Αρκίν.
Το βρώσιμο εμβόλιο στην Κρήτη
Την ανάπτυξη βρώσιμου εμβολίου κατά του SARS-Cov-2 επιχειρούν φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η επιστημονική ομάδα του iGem Crete ανακοίνωσε ότι αποφάσισε μετά από έρευνα και βλέποντας την χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και στα απομονωμένα νησιά, να βοηθήσει αναπτύσσοντας ένα βρώσιμο εμβόλιο κατά του ιού.
Η ομάδα συγκροτήθηκε στο Πανεπιστήμιο με τη στήριξη της Πρυτανίας και του συνολικού δυναμικού του Ιδρύματος., Στόχος της είναι να αναδείξει τις δυνατότητες και τις εφαρμογές της συνθετικής βιολογίας, ενός διεπιστημονικού κλάδου που συνδυάζει Βιολογία, Χημεία και Μηχανική.
«Ζώντας την εμπειρία της πανδημίας καθώς επίσης βλέποντας πως έχει αλλάξει ο SARS- CoV-2 την καθημερινότητά μας, αναρωτηθήκαμε πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την παρούσα κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας, όταν διαβάσαμε πολλά άρθρα που έδειχναν τα χαμηλά ποσοστά στη διαθεσιμότητα των εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και στα απομονωμένα νησιά, ξαφνιαστήκαμε αρκετά!
Οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι που πιθανόν θα βοηθήσει τις χώρες που δεν μπορούν να διαθέσουν εμβόλια στο άμεσο μέλλον. Μετά από πολλή σκέψη, αποφασίσαμε να αναπτύξουμε ένα βρώσιμο εμβόλιο ενάντια στον SARS-CoV-2», ανακοίνωσε η ομάδα..athensmagazine.gr