Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η ηθοποιός Μπρέντα Φρίκερ, η οποία πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Μόνος στο Σπίτι 2: Χαμένος στη Νέα Υόρκη» και «Το Αριστερό μου Πόδι».
Η Φρίκερ είχε κερδίσει Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1990 για τον ρόλο της μητέρας του Ντάνιελ Ντέι-Λούις στην ταινία «Το Αριστερό μου Πόδι».
Έπαιξε τη νοσοκόμα Μέγκαν Ρόουτς στη σειρά Casualty του BBC από το 1986, κάνοντας την τελευταία της εμφάνιση το 2010, και στη συνέχεια υποδύθηκε την κυρία με τα περιστέρια του Σέντραλ Παρκ στο «Μόνος στο Σπίτι 2» του 1992.
Σε δήλωσή του, ο ατζέντης της, Φιλ Μπέλφιλντ, είπε: «Δεν θα την ξαναδούμε ποτέ έτσι και ο κόσμος γίνεται λιγότερο σημαντικός εξαιτίας της έλλειψής της».
«Ήταν τιμή μου που τη γνώρισα, την αγάπησα και τη συνεργάστηκα και θα έχει πάντα μια θέση στην καρδιά μου και στην καρδιά τόσων πολλών φαν του κινηματογράφου και της τηλεόρασης σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
Γεννημένη στο Δουβλίνο, η Φρίκερ ξεκίνησε την υποκριτική της καριέρα με ρόλους στην τηλεόραση και το θέατρο, προτού εμφανιστεί στη σαπουνόπερα Coronation Street το 1977 και στο Licking Hitler, a Play For Today, γραμμένο από τον Ντέιβιντ Χέαρ, το 1978.
Ήταν στο καστ του πρώτου επεισοδίου της μακροχρόνιας σειράς του BBC, Casualty, το 1986, παραμένοντας σταθερή μέχρι το 1990 και επιστρέφοντας τακτικά τα επόμενα χρόνια.
Το 1990 έγινε η πρώτη Ιρλανδή ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ, ξεπερνώντας αστέρες του Χόλιγουντ όπως η Τζούλια Ρόμπερτς και η Αντζέλικα Χιούστον.
Το «My Left Foot» αφηγούνταν την αληθινή ιστορία ενός Ιρλανδού άνδρα ονόματι Κρίστι Μπράουν, τον οποίο υποδύεται ο Ντέι-Λούις, ο οποίος γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και μπορούσε να ελέγξει μόνο το αριστερό του πόδι. Ο ηθοποιός κέρδισε επίσης Όσκαρ για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο.
Ένας άλλος ρόλος ήρθε δύο χρόνια αργότερα, όταν η Φρίκερ επιλέχθηκε για τον ρόλο της άστεγης κυρίας με τα περιστέρια με την οποία έγινε φίλη ο Κέβιν (Μόνος στο Σπίτι 2).
Η ίδια είχε ισχυριστεί ότι θα είχε κάνει μια καλύτερη καριέρα αν δεν είχε σημειώσει επιτυχία στα Όσκαρ.
«Αυτό που συνέβη ήταν η παλιά κατάρα των Όσκαρ, όπως την αποκαλούν», είπε μιλώντας στους Times το 2024 .
Η διάκριση αυτή όπως είχε πει της είχε στερήσει πολλούς ρόλους, σε κινηματογράφο και θέατρο.








